اشخاص میتوانند از طریق تفکیک یا افراز، ملک مُشاعی خود را تقسیم نمایند.
تفکیک در عرف ثبتی عبارت است از تقسیم مال غیر منقول (مانند اراضی و املاک) به قطعات کوچکتر. مثلاً 5000 مترمربع زمین به قطعات 200 مترمریع تقسیم شود.
ابطال سند قدیم و اخذ سند جدید برای هر قطعه به طور جداگانه انجام شده، تقسیم نامه از سوی دفترخانه اسناد رسمی پس از اخذ استعلامهای رسمی به اداره ثبت محل ارسال می شود تا سند جدید صادر گردد.
همچنین اشخاص میتوانند از طریق اِفراز ملکِ مُشاعی سند جداگانهای برای هر قطعه اخذ کنند.
به شرط این که عملیات ثبتی پایان رسیده باشد و ملک دارای سند رسمی باشد یا اینکه آگهیهای نوبتی و تحدید حدود صورت پذیرفته باشد و ملک تحدید حدود شده باشد، اِفراز توسط ثبت محل انجام میشود مگر اینکه یکی از شرکاء مفقودالاثر یا مَحجور (دیوانه ، سَفیه ، نابالغ و ..) باشد.
اگر ملک فاقد سند رسمی یا مراحل فوق باشد برای افراز بایستی به دادگاه محل مراجعه نمود که در صورت عدم امکان تقسیم و عدم توافق شرکاء، توسط دادگاه حکم به فروش ملک داده میشود.
تفاوت عمده تفکیک و افراز در این است که شرط تقاضای افراز این گونه میباشد که چند نفر شریک وجود داشته باشند ولی در تفکیک ممکن است ملک متعلق به یک نفر باشد که بخواهد ملک را به قطعات کوچکتر تبدیل نماید و عمدتاً تفکیک با رضایت و تفاهم صورت میگیرد.
تفکیک فقط تقسیم ملک است ولی افراز تقسیم ملک توأم با تقسیم سهم مالکان است، سن و شرایط متقاضیان برای تفکیک دخالتی ندارد ولی در افراز اگر محجور باشد توسط دادگاه صورت میگیرد. منبع . عدل
اگر یک واحد از یک آپارتمان چندین واحدی از تصرف در مشاعات راضی نباشد، آن تصرف غیرقانونی خواهد بود.
در ساختمان 12 واحدی ساکن هستم. خودرو خود را در قسمت حیاط ساختمان بدون مزاحمت پارک میکنم. 11 واحد رضایت دارند فقط یک واحد مخالف است. تکلیف چیست؟
در تصرفات مادی و غیرحقوقی در مشاعات ساختمان، استفاده و بهره مندی از مال مشاع برای هرگونه دخل و تصرف،نیازمند رضایت ۱۰۰ درصدی تمام صاحبان حق می باشد. به عبارتی دیگر، هیچ شریكی بدون اجازه شریك دیگر حق دخل و تصرف مادی در مال مشاع را ندارد.
به عنوان مثال برای دخل و تصرف در قسمت مشاع، اگر ۹۰ درصد از صاحبان حق، رضایت دهند، رضایت ۱۰ درصد صاحبان دیگر هم الزامی است. در صورت عدم رضایت آن ۱۰ درصد، به هیچ عنوان امكان دخل و تصرف در قسمت مشاع وجود ندارد./خبرگزاری میزان
اسناد خود را چگونه تنظیم کنیم که امکان جعل در آنها کاهش یابد؟
جعل، جرم است و هر کس مرتکب آن شود با مجازات قانونی که قانونگذار برای آن در نظر گرفته است، روبرو خواهد شد. هر چند در صورت وقوع جرم، باب شکایت باز است اما پیشگیری به مراتب سادهتر و کمهزینهتر است. در این مطلب به بررسی نکاتی خواهیم پرداخت که رعایت آنها امکان جعل اسناد را کاهش میدهد.
جعل رفتاری است مجرمانه و قانونگذار همچون سایر جرائم برای آن مجازات تعیین کرده است. لکن از آنجا که در صورت وقوع جعل، زیاندیده با مشکلات متعددی مواجه میشود، بهتر این است که اشخاص با افزایش دقت خود در تنظیم اسناد و رعایت پارهای نکات احتیاطی، از وقوع این جرم پیشگیری کنند تا گرفتار مشکلات بعدی نشوند. چرا که هرچند در صورت وقوع جرم، باب شکایت باز است و با مجرم برخورد قانونی میشود، پیشگیری به مراتب سادهتر و کمهزینهتر است.
راهکارهای کاهش جعل در نوشته
جعل به روشهای مختلفی واقع میشود. یکی از رایجترینِ این روشها، «الحاق» یعنی اضافه شدن عدد، حرف، کلمه یا سطری به سند میباشد. رعایت نکات زیر میتواند امکان الحاق در اسناد را کاهش دهد:
۱. بین آخرین سطر سند با امضا، مهر یا اثر انگشت فاصله نگذارید و این علامتها را بدون هیچ فاصلهای بعد از آخرین سطر سند یا نوشته درج کنید.
۲. ابتدا و انتهای جملات را با علامتهای مخصوص مانند نقطه یا خطوط مورب کاملاً ببندید.
۳. نگذارید فاصلهی بیهوده و غیرضروری میان متن اصلی و حاشیههای کاغذ باقی بماند.
۴. سعی کنید متن را بدون خطخوردگی تنظیم کنید و اگر ضرورتاً خط خوردگی ایجاد شد، در ذیل سند محل خطخوردگی را با ذکر شماره سطر و کلمات قبل و بعد آن مشخص نمایید.
۵. مقدمه، متن اصلی، پایان و نتیجهگیری متن سند را بهصورت کاملاً واضح، روشن و بدون ابهام تنظیم کنید.
۶. اگر سندی ضمیمهی سند اصلی (که در حال تنظیم آن هستید) شده است، مشخصات کامل آن را در متن سند اصلی قید کنید.
۷. اگر سند را در چند برگه تنظیم کردهاید، زیر همگی این برگهها را امضا کنید.
۸. با استفاده از کاربن یا فتوکپی، از سند اصلی نسخهی اضافی تهیه کنید تا نزد افراد ذینفع بماند.
۹. تشخیص الحاق و تغییر در نوشتههایی که با قلم و جوهر یا قلم خودنویس تنظیم شده باشد، بسیار راحتتر از اسنادی است که با خودکار تنظیم میشود. همچنین اگر این نوشتهها با کمک مواد شیمیایی محو شده باشد، ظهور آنها راحتتر از نوشتههایی خواهد بود که با خودکار تنظیم شده است. از این رو توصیه میشود که اسناد بسیار مهم خود را با قلم و جوهر یا قلم خودنویس تنظیم کنید.
راهکارهای کاهش جعل امضا و مُهر
۱. هر قدر امضای شما پیچیدهتر و همراه با حروف، کلمات یا اعداد بیشتری باشد، امکان جعل و تقلید آن کمتر است و اگر هم جعل شود، امکان تشخیص جعلی بودن آن بیشتر خواهد بود. اگر بهعلت کمسوادی یا بیسوادی چنین امکانی ندارید، بهجای امضا از اثر انگشت یا مُهر استفاده کنید.
۲. امضاهای خود را به شکل خطوط مُدَوَّر (دایرهای) و در جهت خلاف گردش عقربههای ساعت تنظیم کنید.
۳. مقابل اشخاص ناشناس و غیرقابل اعتماد، نامهها و اسناد خود را امضا نکنید تا امکان تقلید امضا برای آنها به وجود نیاید.
۴. امکان جعل و تقلید امضاهایی که به عنوان پاراف (تأیید) در نسخهی آخر نامههای اداری درج میشود، زیاد است. با توجه به اینکه این پارافها حکم امضا را دارند، در درج آنها مانند درج امضا بسیار دقت کنید.
۵. اگر برای خود یا شرکتتان سفارش ساخت مُهر دادهاید، توجه داشته باشید که هرچه متن مُهرتان پیچیدهتر بوده و ریزهکاری بیشتری داشته باشد، خطر جعل آن کمتر است. /پايگاه آموزش همگانى (مهداد)قوه قضاييه